Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιους απευθύνεται η Οικονομική Ολυμπιάδα;

Η Οικονομική Ολυμπιάδα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες Λυκείου.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στον διαγωνισμό;

Μέσω του σχολείου σας. Η εγγραφή ενός σχολείου στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή, κατά το διάστημα από 17/11/2019 μέχρι 15/01/2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Χρειάζεται να εγγραφούν ξεχωριστά οι μαθητές;

Όχι, ο υπεύθυνος καθηγητής εγγράφει μόνο το σχολείο και ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στον διαγωνισμό εξαρτάται από αυτόν. Στην αρχή της εξέτασης, οι συμμετέχοντες μαθητές και οι μαθήτριες θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, εγγραφόμενοι έτσι στον διαγωνισμό και ατομικά.

Τι εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι;

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους χαρτί, μολύβι ή στυλό και αριθμομηχανή (όχι κινητό τηλέφωνο) κατά τον σχολικό γύρο. Η εξέταση είναι διαδικτυακή και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μηχανής αναζήτησης ή εφαρμογών επικοινωνίας. Στον περιφερειακό γύρο και στον τελικό, επιτρέπεται η χρήση μόνο χαρτιού και μολυβιού ή στυλό.

Πότε θα διεξαχθούν οι γύροι του διαγωνισμού;

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του διαγωνισμού εδώ

Τι είναι ο σχολικός γύρος και πότε θα διεξαχθεί;

Ο σχολικός γύρος θα διεξαχθεί κατά το διάστημα από τις 8 μέχρι τις 12/02/2021 στις εγκαταστάσεις των σχολείων που συμμετέχουν στην Οικονομική Ολυμπιάδα. Οι διαγωνιζόμενοι θα εξεταστούν διαδικτυακά υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού-συντονιστή. Η εξέταση περιλαμβάνει 25 κλειστές ερωτήσεις και θα διαρκέσει 40 λεπτά. Ο συντονιστής θα λάβει από μας εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς και πρόσβαση στην πλατφόρμα εξέτασης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις Οδηγίες για Συντονιστές

Τι είναι ο περιφερειακός γύρος και πότε θα διεξαχθεί;

Ο περιφερειακός γύρος διεξάγεται στο επίπεδο της εκάστοτε περιφέρειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 κατά το διάστημα από 12 μέχρι 16 Απριλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Ποιοι θα προκριθούν στον περιφερειακό γύρο;

Για την πρόκριση στον περιφερειακό γύρο δείτε εδώ

Μπορούμε να στείλουμε αντικαταστάτες στον περιφερειακό γύρο;

Όχι, η αντικατάσταση των μαθητών που προκρίθηκαν από άλλους δεν επιτρέπεται.

Τι γίνεται αν ένας μαθητής που έχει προκριθεί στον περιφερειακό γύρο δεν μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό;

Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής ή η μαθήτρια μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει στον περιφερειακό γύρο σε κάποια άλλη πόλη στην Ελλάδα. Επικοινωνήστε σχετικά μαζί μας στο eo@kefim.org.

Τι είναι ο τελικός και πότε θα διεξαχθεί;

Η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού θα ανακοινωθεί όταν καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλήνιων εξετάσεων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ποια είναι τα έπαθλα για τους διακριθέντες;

Οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες του τελικού γύρου θα βραβευθούν με τα εξής έπαθλα:

Πρώτο βραβείο: 3000 ευρώ. 

Δεύτερο βραβείο: 1500 ευρώ 

Τρίτο βραβείο: 500 ευρώ.  

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία διάκρισης.  

Πώς καταρτίζεται η ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα;

Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την Οικονομική Ολυμπιάδα;

Μπορείτε να μελετήσετε την προτεινόμενη βιβλιογραφία και να βρείτε δείγματα των επιμέρους τεστ εδώ

Γιατί να συμμετάσχω στην Οικονομική Ολυμπιάδα;

Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις βασικές αρχές των οικονομικών και να τους δώσει κίνητρα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα οικονομικά.

Τι είναι το ΚΕΦίΜ;

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) είναι η κύρια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα. Έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έδρα την Αθήνα. Όραμα του ΚΕΦίΜ είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες της τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ο σκοπός του ΚΕΦίΜ είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική. Μάθετε περισσότερα για το ΚΕΦίΜ εδώ