Διεθνής Οικονομική Ολυμπιάδα

Διεθνής Οικονομική Ολυμπιάδα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το 2016 μέχρι σήμερα από το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV) με τη συμμετοχή περισσότερων από 15.000 μαθητών και μαθητριών από 337 λύκεια. Έκτοτε, ο διαγωνισμός έχει λάβει διεθνή χαρακτήρα, καθώς διοργανώνεται πλέον επίσης στην Σλοβακία και την Ουγγαρία, ενώ διευρύνεται διαρκώς και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αποστολή της Οικονομικής Ολυμπιάδας είναι η βελτίωση της διδασκαλίας των οικονομικών στη μέση εκπαίδευση. Πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η προσέγγιση ενός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών και η παρουσίαση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων με ενδιαφέροντα τρόπο, με έμφαση στη λογική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Η Οικονομική Ολυμπιάδα εξάλλου έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να εντοπίζει τους πιο ταλαντούχους νέους οικονομολόγους και να στηρίζει την εκπαιδευτική τους πορεία συνδέοντάς τους με ειδικούς, και παρέχοντας έμπνευση και υποστήριξη στα βήματά τους.